COM INICIAR-SE EN COLUMBOFILIA

Revista "La paloma mansajera"

DELEGACIONS:

EL BAGES

Juan Manuel Merino Hinojosa
Antoni Pont, 11
08279 AVINYO
Telèfon 626609597

EL BERGUEDA

Josep Barcons Prat
Plaça Padró, 7
08610 AVIA
Telèfon 678565010

EMPORDA – PLA DE L’ESTANY

Fernando Manuel Marques Viegas
A, Canyelles, 6 – SU
17480 ROSES
Telèfon 616521371

Què és la columbofilia?

La columbofília és l’art de criar i entrenar coloms missatgers. La finalitat principal és esportiva, però s’utilitzen també en casos de catàstrofes, operacions de salvament, intercanvi entre hospitals, etc.

Una mica d'història

Des de l’antiguitat hi ha notícies de la utilitat dels coloms en les guerres egípcies, gregues, romanes, árabs, etc.

En l’actualitat, malgrat l’existència de sofisticats mitjans de comunicació, els coloms missatgers cobreixen una tasca irreemplaçable com emllaços efectius i segurs en el pas d’informació entre diferents zones estratègiques en els conflictes bèl.lics.

Què distingueix a aquest coloms?

Els missatgers són una raça especial de coloms. Per la seva vivesa, el seu vol especial, el seu plomatge, la seva anatomia, estan considerats com uns autèntics atletes de l’espai. En estat natural no s’allunyen molt del seu colomar. Allà viuen, s’hi alimenten i s’hi reprodueixen. Però entrenats i estimulats convenientment tendeixen a recorrer les distàncies dels concursos en el menor temps possible.

En què consisteix aquest esport?

En l’esport són utilitzats de la manera següent: els coloms són conduïts al punt d’enlairament designat. Des d’aquest punt se’ls deixa en llibertat perquè retornin als seus colomars.

A la seva arribada es comprova amb rellotges especials el temps invertit en el vol ( la carrera). Amb els temps dels coloms arribats i comprovats, s’estableixen classificacions individuals o per equips.

Què utilitzen els coloms per tornar?

Posseeixen un esquelet capaç de resistir l’enorme treball que desenvolupen els músculs. També estan dotats d’una gran rapidesa de vol, d’equilibri harmònic de musculatura, de plomatge abundant i suau amb especials característiques per aconseguir una mínima resistència al fregament del vent durant el vol.

S’ha de destacar el seu innat sentit de l’orientació.Tot això en conjunt, els fa capaços de tornar al colomar, atrets per la seva parella, per les seves cries o simplement pel seu niu, des de distàncies superiors als 700 kilòmetres a unes velocitats de 90 Km per hora o més.

Quines dificultats troben?

No és facil el retorn a casa. Són moltes les dificultats que hi troben. Aquestes en són algunes: El sistema orogràfic i les condicions metereològiques imperants del territori on han de volar. Les rapinyaires, enemic número u dels coloms. La presència desaprensiva del caçadors.

Què reporta la pràctica d'aquest esport?

La pràctica d’aquest esport desenvolupa de forma permanent els sentiments biològics naturals i sensibilitza envers la protecció de la natura.

El columbòfil arriba a establir un enteniment amb els seus coloms de la mateixa manera que un entrenador ho fa amb els seus pupils. Enteniment necessari per enviar-los a competir o afavorir el seu retorn en les millors condicions. Afavoreix una comunicació entre els columbòfils i es crea una amistat sincera i esportiva.

Es gaudeix d’un grau d’emoció i espectativa, que té la seva major expressió en el moment de l’arribada del colom a la seva meta després de l’esforç realitzat.

Com ha de ser el colomar?

La vivenda d’un colom pot ser des d’ una gàbia a una autèntica casa. Pot instalar-se en terrats, , àtics, jardins i fins i tot en la teva finestra o balcó.

Pot ser de fusta metàl.lica o d’obra realitzada amb un disseny que li permeti ser pràctica, senzilla i neta de tota mena de paràsists; és molt important que estigui seca.

Dades importants a tenir en compte

És un esport que es practica a casa. En cas d’absència els coloms poden autoabastir-se si es té la precaució de deixar-los aigua i menjar per als dies en què s’hagi d’estar fora de casa. La dieta del colom és barata, es compòn d’una barreja de grans. I en coloms mengen uns de 35 grams diaris.

Són unes aus respectuoses amb els veïns, ja que si hom els acostuma a entrar amb rapidesa al colomar, mantenen net el seu entorn.

Com pots iniciar-te en la columbofília

Des de qualsevol edat pots practicar aquest esport. Posa’t en contecta amb la delegació del Club corresponent a la teva comarca. Ells poden informar-te en tot allò referent a aquest esport i inclús aconseguir-te els teus primers coloms.

Estem interessats en donar a conèixer i a desenvolupar el deport i l’afició als coloms missatgers en les comarques de LA GARROTXA, EL SOLSONÉS i LA SELVA.

Totes les persones que estiguin interessades en aquest tema, se’ns han d’adreçar i nosaltres els ajudarem i orientarem per tal que puguin tenir i instal.lar coloms missatgers.

Per a disfrutar de les nombroses possibilitats que té aquesta afició, no cal tenir ni grans instal.lacions, ni molts coloms : el temps que vulguis dedicar i la intensitat amb la que vulguis disfrutar d’aquest bonic i apassionant deport depén únicament i exclusiva de tu . cadescú pot situar el llistó al nivell que més li convingui.

Amb el coloms missatgers, tens la possibilitat d’escollir entre tenir només una parella de coloms, que pots instal.lar en qualsevol caixa, i que la tens només pel fet de tenir-la i de disfrutar dels vols de les seves cries, participar en competicions locals, etc., o bé ampliar la teva participació en concursos autonòmics, nacionals o internacionals. O, si no tens prou espai o temps, pots participar en competicions al mateix nivell, inscribint els teus colomins de 30 dies als DERBYS, que se celebren en grans colomars, especials per a aquest tipus de concursos. Si ho desitges, pots assistir a l’arribada dels coloms de cada un dels DERBYS que s’organitzen.

Els DERBYS són el punt de trobada dels aficionats procedents de tot Espanya i inclús de l’estranger, en funció de la categoria del concurs.

El deport o afició als coloms missatgers, és a dir, la COLUMBOFÍLIA, t’ofereix la possibilitat de dedicar una part del teu temps lliure a viure les sensacions que produeix l’arribada d’aquestes petites aus, desde grans distàncies, motivades pel carinyo que senten cap al seu colomar, la seva parella, les seves cries i al seu niu.